"

Přinášíme tři recepty na zdravé vánoční pečení

04. 12. 2019 Sdílej na SrdceMoravy

Vybrali jsme pro vás tipy na zdravější a přesto lahodné vánoční cukroví. Naše recepty neobsahují bílou mouku a jen minimum cukru a přesto jsou vynikající. Mlsejte o Vánocích bez výčitek. 

Perníčky bez bílé mouky a bílé polevy 

Nebudeme vám tvrdit, že je do klasických perníčků nepoznáte, protože to není pravda. Chuť se liší, což ovšem není na škodu. Bude se vám zamlouvat. 

K přípravě perníčků budete potřebovat: 

  • 250 g pohankové mouky 
  • 100 g mandlové mouky 
  • 2 polévkové lžíce kakaa nebo karobu 
  • 3 vejce 
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu 
  • 3 lžičky perníkového koření 
  • lžička jedlé sody 
  • kypřící prášek 
  • čokoláda na vaření nebo hořká čokoláda 
  • drcené mandle 
  • mletá skořice 

Ingredience míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Kouli přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky “odpočinout” zhruba na tři čtvrtě hodiny. 

Další postup už znáte z dřívějška. Těsto rozválejte, vykrojte budoucí perníky pomocí formiček, pečte na 180° 20 minut a po vytáhnutí z trouby potřete žloutkem. Tradiční bílý zdobící krém na perníčky, tak jak jej znáte od maminky nebo od babičky, je v podstatě sám moučkový cukr. Naštěstí jsou i zdravější alternativy. Můžete perníčky nazdobit čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypat troškou drcených mandlí. Nebo perníčky krátce po potřetí žloutkem obalte ve skořici. Tahle voňavá varianta má také něco do sebe. 

Košíčky s ořechovým základem 

Jsou hotové raz dva a vydrží dlouho čerstvé. Tyhle košíčky si zamilujete. Z množství, které uvádíme v receptu, jich připravíte zhruba šestnáct. 

Ingredience k přípravě korpusu: 

  • 125 ml vody 
  • 100 g ovesných vloček 
  • 25 g vlašských ořechů 
  • 25 loupaných mandlí 
  • lžička medu nebo javorového sirupu 
  • mandlová tresť 
  • máslo a rýžová mouka na vymazání formy nebo papírové košíčky na muffiny 

K náplni košíčků: 

  • arašídové nebo kešu máslo 
  • banán, mandarinka nebo sušená datle  
  • čokoláda na vaření nebo hořká čokoláda 
  • sušené brusinky 
  • drcené mandle 

Smíchejte vločky, vlašské ořechy, mandle, sladidlo, pár kapek tresti a vodu a rozmixujte. Vzniklou pastu rovnoměrně rovnoměrně rozdělte do vymazané formy na muffiny a vyhlouběte prsty žlábek, aby vám po upečení vznikl košíček. Pečte na 180° na 15 - 18 minut. 

Jakmile košíčky vychladnou, pomažte je vrstvičkou arašídového nebo kešu másla a na ni položte plátek banánu, mandarinky nebo datle dle chuti. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. (Doporučujeme hořkou nebo na vaření, které obecně obsahují méně cukru než čokoláda mléčná. Každopádně při nákupu pečlivě čtěte etiketu.) Ještě než čokoláda ztuhne, ozdobte vrch košíčku troškou drcených mandlí. Pokud jste do košíčku dávali banán nebo mandarinku, můžete přidat i jednu dvě brusinky. S výraznou a dosti sladkou chutí datlí už další ovoce nekombinujte. 

Mák, nedoceněný král minerálů 

Věděli jste, že je Česká republika velmocí v pěstování máku? Opravdu, (nejen) v tomhle ohledu držíme prvenství. V některých státech je kvůli opiu pěstování máku úplně zakázáno. Mák je přitom nesmírně zdravá potravina s vysokým obsahem mnoha prospěšných minerálů. Třeba vápníku má požehnaně. Pokud o Vánocích netrváte sveřepě na klasice, dopřejte si tyto chutné a vláčné makové muffiny. Jen pozor na mák v zubech. 

Ingredience k přípravě osmi muffinů: 

  • 125 g máku 
  • 80 g ovesných vloček 
  • 40 g pohankové nebo žitné mouky 
  • půl vaničky polotučného tvarohu 
  • vejce, žloutek a bílek zvlášť 
  • lžíce medu nebo javorového sirupu 
  • lžička citonové šťávy 
  • špetka soli 
  • kokos 
  • kakao nebo karob na posypání 

Mák na hodinu namočte a scezený smíchejte s tvarohem, žloutkem, medem a citronovou šťávou. Tyčovým mixerem rozmixujte vločky a přidejte je do směsi. Pokud se vám bude zdát těsto tekuté, můžete přisypat i trochu mouky. Z bílku a soli vyšlehejte tuhý sníh a velmi opatrně jej přimíchejte. Naplněné muffinové košíčky s těstem pečte nejprve 10 minut na 200°, poté 20 minut na 180°. 

Dobrou chuť a hezké svátky vám přeje redakce Srdce Moravy 


Jinde na SrdceMoravy