"

Vánoční kapr, po kterém se budou všichni olizovat

15. 12. 2019 Sdílej na SrdceMoravy

Všichni známe kapra v trojobalu. Tahle klasika se na štědrovečerních stolech objevuje nejčastěji. Možností, jak kapra připravit, je však víc. Některé jsou zdravější, některé jednodušší, všechny jsou chutné. Vyberte si způsob přípravy, které vaše chuťové pohárky potěší nejvíce. 

Přes noc do mléka 

Ať už připravujete kapra jakkoliv, naložte filety alespoň na den do mléčné lázně. Obyčejné kravské mléko z krabice zbaví maso onoho pověstného bahenního zápachu, který tolika lidem vadí. A nezapomínejte na sůl. Každý kousek vždycky dobře osolte. 

Kapr na černo 

Asi nejsložitější recept dáváme záměrně na začátek. Pokud si troufnete na tohle, všechny ostatní úpravy kapra už zvládnete levou zadní. 

Kromě kapra budete potřebovat tyto ingredience: 

  • 250 g kořenové zeleniny - doporučujeme tuřín, celer a mrkev 
  • 300 g sušeného ovoce - nejlépe švestek a meruněk 
  • dvě jablka
  • čtvrt litru červeného vína 
  • divoké koření 
  • celou skořici 
  • kostkové máslo
  • mandlové lupínky 

Červené víno povařte s divokým kořením a celou skořicí. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky, švestky, meruňky a jablka na kostičky a směs ovoce a zeleniny vložte do zapékací nádoby. Sceďte svařené víno a ovoce a zeleninu jím zalijte. Asi deset minut pečte při 180° v předehřáté troubě. Ovoce i zelenina změknou a zavoní. Poté do směsi vložte kousky kapra, a sice kůží nahoru, na každý kousek položte pláteček másla a posypte mandlovými lupínky. Pečte dále při 180° asi deset až dvanáct minut podle velikosti kousků. 

Kapr v kukuřici 

Ryba ve skutečnosti není v kukuřici, nýbrž v kukuřičných lupínkách. Variantu si pochvalují hlavně milovníci křupavých kůrčiček. 

Potřebujete: 

  • půl litru mléka 
  • dvě vejce 
  • trochu bramborového škrobu 
  • špetku soli 
  • kukuřičné lupínky dle chuti 

Z ingrediencí umíchejte řídké těsto a nechte chvíli odstát. V těstu obalte kousky kapra, nechte okapat a z obou stran kousky obalte v rozdrcených lupínkách. Kousky pak smažte velmi pozvolna na pánvi. Buďte opatrní, ať se lupínky nespálí. 

Kapr s hořčicí 

Kapr na tento způsob chutná opravdu skvěle s bramborovým salátem s jablky.

Připravte si: 

  • čtyři lžíce tatarské omáčky 
  • tři lžíce piva (klidně černého)
  • dvě lžíce plnotučné hořčice
  • tři stroužky česneku
  • vajíčko 
  • drcený kmín

Ingredience smíchejte a nechte v nich kousky kapra marinovat alespoň tři hodiny. Poté je obalte ve směsi hrubé mouky a trošky grilovacího koření. Smažte na pánvi, dokud kapr nezměkne.


Jinde na SrdceMoravy